0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Ud på tur - aldrig sur

Wow – Det er det man siger når man træder ind i Keldby Kirke, og man taber kæben som dropper helt ned til gulvet. Jeg har aldrig set en så smuk kirke i norden. Aldrig.

Keldby Kirke,Møn,Kalkmalerier,Jesus,Adam,Eva,Middelalder,Kirke,Johannes

Udefra ser Keldby kirke ud som de fleste kirker i Norden.  Lidt enkel og kedelig.  Når vi er ude på rejser, tager vi ofte ind i de katolske katedraler, som er utrolig smukt udsmykket.  Dette stoppet Reformationen her oppe…  Jeg er for Reformationen, men også smukke kirker.  Det var derfor så dejlig at komme til denne kirke hvor man siger ”Wow” når man kommer ind.  Det er også fantastisk at malerierne overlevede netop reformationen.

Ud på tur - Aldrig sur

Kirken blev påbegyndt tilbage i 1175 og de ældste kalkmalerier på væggene er fa 1275.  Disse er ikke fuldstendige, da udvidelser af kirken har beskåret de en del.

Ud på tur - Aldrig sur

De flotteste er i de 2 hvælvingerne og malet af Elmelundemesteren rundt 1480.  Elmelundemesteren har kalkmalerier i flere kirker på Møn. Hver kappe i hvælvingerne har motiver fra Bibelen. Vi nævner Dommedag, Bebudelse, Jesu fødsel, Johannes som salver panden på Jesus, Herodes som betragter barnemordet, Flugten til Ægypten, Syndefald og uddrivelse, Adam og Eva som sidder fortvivlede efter uddrivelsen.

Ud på tur - Aldrig sur

Det er ret grafiske tegninger.  Eva kommer bogstavelig talt direkte op af Adams side.  Man kan bare tænke på hvilket indtryk dette gjorde på de almindelige mennesker i Middelalderen.  Vil tro det hjalp det til at blive gudfrygtige.  Elmelundsmesteren er kendt for at åersonene i motivene har vakre ansikter med tunge øyenlokk og gir et søvnig preg. Mellom scenene er det farverike blomsterranker.

 Ud på tur - Aldrig sur

”Wow” siges det da døren åbnes mens vi beundrer malerierne.  To ældre damer kommer ind, med den eksakte samme udråb som os.  Pludselig føler vi os meget gamle, for de drager Iphonen frem for at åbne appen hvor de kan læse om kirken og malerierne.  Vi står der med en gammel bog……..

Ud på tur - Aldrig sur

Keldby betyder kildeby, byen er opstået ved en hellig kilde, præstekilden, og kirken er opført i dens umiddelbare nærhed. Det var en fortræffelig kilde, hvis vand havde helbredende virkning. I 1372 blev det på et kirkemøde bestemt, at alle der skænkede gaver til kirken ved kilden, kunne opnå en særlig aflad og det har skaffet kirken store rigdomme, men kilden blev efterhånden mindre og mindre.

Ud på tur - Aldrig sur

Er du på Møn, burde du stoppe her.  Kirken er åben hver dag i dagtimerne. Helt klar 5 Glade Masker

Ud på tur aldrig sur

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×