Ved Egtved ligger den danske ølhistories hellige gral. Her blev det gravlagt en ca 18 års pige en sommerdag for snart 3400 år siden, nærmere 1370 år f.kr.
I graven fik hun med sig et lille spand af bark. Her har man fundet de første rester af Øl i Danmark. I bunden lå et tykt, brunt bundfald. Den havde indeholdt en gæret drik – formentlig honningsødet øl. Drikken var lavet af tytte- eller tranebær. Desuden fandt man hvedekorn, rester af mose-pors og store mængder pollen fra bl.a. lind. Da jeg er en ølentusiast, er det med en dejlig ydmyg forventning jeg kører mod Egtved.
Køreturen til graven er fantastisk smuk. Vi kørte gennem Vejle Ådal, som er fantastisk flot, og finder frem til graven. Det er et lille museum på stedet som er åbent fra påske til 31.10 fra kl 09-20. Dette viser en kopi af egekisten hun lå i, samt historien bag udgravningen og pigen.
Graven blev afdækket i 1921 og kisten var ualmindelig velbevaret. Kvindens dragt er en af de bedst bevarede fra oldtiden. Pigen og det som var i fundet er i dag udstillet på Nationalmuseet i København.
Fra det lille informationscenteret følger du bare stien til gravhøjen. Det føles lidt specielt når man tænker over hvordan det måtte være for 3400 år siden. Hvem var pigen, hvorfor døde hun så ung? Man bliver også glad for at hun fik den gode drik med sig i graven. Det gjorde nok rejsen nemmere.
Selv om det er en hellig gral, giver det ikke mere end 3 glade masker, da det trods alt ikke er såååå meget at se.
Nye kommentarer