0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×
Ud på tur - aldrig surFotograf: Hedmarksmuseets Fotoavdeling

La det være sagt.  Jeg er ikke helt objektiv når det gjelder dette besøgsstedet. Familien min boede ret ved Domkirkeodden før jeg ble født.  Vel man skal vel ikke se bort fra at jeg kan have blevet undfanget bag en sten på domkirkeodden.

Domkirkeodden er en del af Hedmarksmuseet som udover domkirkeruinen består af bisbegårdsruinen, et frilandsmuseum og en urtehave.

Ud på tur - aldrig sur

Det mest majestætiske er ruinen.  Domkirken blev opført mellem 1152 og 1200. Den ble bygget som en træskibet basilika i romansk stil.  Under middelalderen blev den udvidet og fik en længde på 57 meter. Under reformationen 1536/7 blev Hamar bispedømme lagt ind under Oslo, og Hamar domkirke mistet sin status.

Den ble til sidst ødelagt af, hvem andre end, svenskerne under den nordiske 7 års krigen i Juni 1567.

Ud på tur - aldrig sur

I 1998 åbnet det vakre vernebygget, som har vundet flere priser.  Det er ikke altid jeg er glad i glaskatedraler jeg er glad for, men denne er storslagen med sin grundflade på 2600 kvadratmeter og 4.800 kvadratmeter glassflader.

Man føler virkelig man kommer ind i en katedral.  Jeg bliver i hvert fald lidt salig.  Den vakreste indrammede ruin jeg har set.  At det samtidig står en kordreng og synger sange fra middelalderen, gør det ikke mindre sakralt.   Jeg elsker at gå rundt i de store domkirker ude i Europa, men dette giver en helt anderledes oplevelse.  Man kan se skønheden, men man kan også se at det kan blive ødelagt ret hurtigt.  Det er et flot billede på livet.

Ud på tur - aldrig sur

Museet har af magasinet Travel + Leasure blevet kåret til et af de vakreste museer i verden.  Det vet jeg ingenting om, men jeg kan da være lidt enig.

Her er link til åbningstider og priser.

Her er en video om hvordan Hamar Domkirke mest sandsynlig så ud lavet af nogle studenter.  Ikke noget galt, men synes ruinen er flottere!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×