0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Hvad tænker du når du hører ordet Carlsberg. Min første indskydelse er en dejlig forfriskende ravfarvet drik. Men det er ikke nok til at favne hvad Carlsberg er. Carlsbergs historie er en historie om København, et problematisk far-søn forhold og et studie i perfektion.

Carlsberg port

Carlsberg Besøgcenter.
Det er et betagende syn, når vi kommer ned af gaden fra Valby Bakke. 150 år gamle bygninger og et område hvor man ikke har gået på kompromis. Kvaliteten er førsteklasses og det er i den gamle brygger Jacobsens ånd. I 1847 flyttet han bryggeriet herud langt på landet, for at få tilgang på nok rent vand. Bryggeriet brændte ned i 1867, men 6 måneder senere var det allerede bygget op igen.

Carlsberg

I de gamle bygninger har man lavet et oplevelsescenter hvor du kan lære om Carlsbergs og øllets historie. Det bliver hurtigt indlysende at Carlsberg ikke havde været et av verdens største bryggeriet uden de 2 bryggere Jacobsen.

Du kan også tage en vandretur i J.C Jacobsens gamle private have, som nu er en park. Den gamle brygger samlet frø på sine mange rejser, og parken er nu en botanisk have, med trær fra fjærne himmelstrøg.

Du kan vælge at gå på egenhånd, eller som vi gjorde, benytte en guide.

carlsberg katedralbryggeri

Konflikten mellem far og søn
Det er lavet mange filmer og problematisk forhold mellem fader og søn. Danmark Radios serie om Bryggeren fokuserede desværre næsten kun på denne konflikt og hvor menneskeligt ødelæggende den var. Den kom meget lidt ind på hvad faktisk det gjorde for udviklingen af Carlsberg. Ville Carlsberg været et af verdens største bryggerier uden konflikten?

Guiden tog os forbi den gamle bryggers bolig, hvor man kan se den første indikation af konflikten mellem far og søn. J.C var en tyrannisk far, og drev lille Carl fra sig. Har man store planer for lille Carl, når man kalder bryggeriet ude på bakken Carls bjerg? De planer og forvæntninger kunne aldrig Carl leve op til, det blev brud hvor J.C gav Carl 1 million i en «afskedsgave». Utroligt mange penge den gang, og Carl gik i direkte konkurrence med sin far. Godt for os!

Carl bygget et fantastisk «katedralbryggeri» på nabogrunden. Når du går ind føler du dig som du kommer in i en katedral. Den er fantastisk flot. Her kunne man lave 225.000 liter urt, 2 gange om dagen. Konkurrencen var kvalitetsforstærkende. Fader og søn konkurrede og det gjorde bægge stærkere. De blev også genforenet til sidst. Carl havde en meget udsøgt æstetisk sans, noget du kan gå på Carlsberg Glyptotek for at se hvad jeg mener.

Carlsberg kvalitetsgave til verden
J.Cs første steg mod kvalitet, var at flytte til Valby for det rene vand, men det han virkelig kæmpet mod var gæren. Mang et bryg blev hellet ud i rennestenen, da den vilde gær havde gjort det udrikkelig. Han var en mand af oplysningstiden og troede på videnskaben. Emil Christian Hansen blev ansat som chef på sit laberetorium med stor sucess. J.C tog gennem Europa med en gærstamme fragtet i en hattebox. Temperaturen blev overvåget nøje hele vejen. Hansen klarede isolere den vilde gær, og lave den rene gær.

Her kommer Jacobsens storhed frem. Han delte gærstammen med alle verdens bryggerier! E. C Hansen var ikke enig, og hvorfor skulle han være det? Hvorfor give en konkurrencefordel fra sig? Men J.C var et barn af oplysningstiden og fremskridtet var vigtigst, og det er derfor du drikker Saccharomycescarlsbergensis i alle dagens pilsnerøl.

Carlsberg elefanter

“Guide or not to guide”
Jeg har været på Carlsbergs besøgscenter mange gange uden guide. Det kan være godt at gå rundt for at lade det hele bare synke ind. Denne gang havde vi en guide, Keld Anker, som forstærket vor oplevelse. En i vores selskab sagde «han havde svar på alt» og min kone bemærket «han havde en perfekt blanding om historien om det private og Carlsberg som virksomhed»

Området rundt
Carlsberg har flyttet hele produktionen foruden Jacobsen til Fredericia. Det har­­ åbnet for ny benyttelse. Du kan prøve klatreparken eller skateparken. Kan du lide heste, kan du gå i stalden, hvor Tuborghesterne hygger sig.

Carlsberg ute

Kuriosa
Elefanter har blevet Carlsbergs mascot. Se på de statuerne som holder det gamle vandtårn oppe. Kunstneren have aldrig set en elefant. Resultatet blev godt, men han lavede en fejl. Øjnene – kan du se fejlen?

Til slut
Lad os ikke glemme hvad Carlsberg kan. Billetten giver dig 2 kuponer til drikke. De har både en flot bar eller en dejlig udehave. Du kan få en sodavand, men jeg ville vælge fornæmmelsen af den gyldne ravfarvede drik som bruser ned din gane…. Specielt de fantastisk gode fra Jacobsen som brygges på stedet.

Ud på tur - Aldrig sur

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×