0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

M G Petersen Mad

Rødternede duge, stråhatte, udendørsservering, høje smørrebrød og fadøl i litervis. Det høres ut som en kliche på København fra den gang jeg var ung i det glade 80 tal. Men det findes i virkeligheden. I godt vær er «De små haver» generelt, og M.G. Petersens specielt, måske det mest autentiske du kan finde i København.

M.G Petersens har været mit favoritsted siden det første forår jeg kom til København. Jeg skulle introduceres til min hustrus 87 årige farmor, og haven var det naturlige valg. Det var en åbenbaring. Flotte gamle fredede bygninger, en lille scene hvor de spillede gamle klassikere og jazz, en kunstner som malede sine figurer, blomstrende trær, sol, god mad og godt selskab. Vi var 4 generationer samlet, og alle hyggede sig.

M G Petersen fad

For mig har foråret først kommet når jeg kan nyde min første dag i haven. Mit fristed for afslapning og hygge. Det kan forekomme at jeg entrer scenen og synger «What a Wonderful Wold» – for det er netop hvad verden er her inde

De små haver blev anlagt sidst i 1850’erne. Da lå de langt ude på landet. Mads Georg Petersen anlagte sin familiehave i 1858. Han var Slotsvægter på Frederiksberg Slot, og fikk kongelig bevilgning til at traktere de besøgende i slotsparken. På denne måde kunne han spe på sin dårlige pensjon. Det var en god søndagsudflugt at tage ud i til området rundt Valby Bakke. Familiene kom ud av de trange bylejligheter og ud i den fri luft. Man kunne gå i Zoologisk have eller i Slotsparken for så at nyde sin mad i haven.

MG Petersen orkester

I starten var havene relativt ens. Familier fandt sin favorit, og gik ikke i de andre. Det er nesten en religion. En vinteraften for noen år siden, fandt jeg og min kone ud at vi skulle prøve Hansens have, da den mere eller mindre er blevet bygget ind, og er åben hele året. Ingen god oplevelse, da vi hadde gnagende dårlig samvittighed hele tiden for at være «vores» have utro. Vi synes jo ikke Hansens kom opp til knærne av Petersens; sikkert en helt objektiv analyse. Af samme grund, har vi heller ikke gået i Krøgers have som ligger væg i væg med «vores have». Havene er ikke så ens lengre, og Petersens er den mest genuine.

Maden er god og dansk. Man kan få smørrebrød, stegt flæsk ad libitum, samt lidt mere moderne mad til de yngste, som Københavns største burger eller egen grill ved bordet. Alt er hjemmelavet og velsmagende.

Ejeren gør mange ting for at skabe stemning. På tirsdage har de Tirsdagsbal hvor man kan danse, Torsdage har de Jazzaftener. De har også musik gennom hele sommeren.

MG PEtersen pinse

Det arrangement som trækker flest gæster til meg er «Pinsesolen som danser». Det er en gammel tradition og tage ud til Valby Bakke som da var kaldt Solbjerg for at se solopgangen den 1. pinsedag. Efterfølgende gik man i de små haver for fest og musik. Denne tradition fører M.G Petersen videre. Allerede 06.30 søndag morgen står det kø udenfor haven for at komme ind. Ejeren Joachim går rundt og serverer en Gammeldansk til de ventende. Kl. 0700 åbner dørene, og vi kommer ind til morgenmad med «lidt ekstra». Man har stråhatte på, og orkesteret spiller op. Jeg har min Norske delegation med og det kommer busse fra Sverige. Det er selvfølgelig mange indfødte også. Stemningen blir hurtigt god, og stemningen er speciel i haven hele dagen. Prøv det om dere er i København i pinsen!

Selv om det ikke er Pinse, så synes jeg I skal ta turen forbi. Det er god stemning for folk i alle aldre.  5 Glade masker fra os!

Ud på tur aldrig sur

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×