0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Jeg har glæden af at bo meget tæt på Københavns bedst besøgte seværdighed ”Den Lille Havfrue”.  Hvor mange af disse besøgende ved at det bare nogle hundrede meter derfra ligger 2 havfruer til?  ”Den genmodificerede” og ”den frodige”.  Måske du vil se lidt anderledes på ”den lille” om du tager havfruerunden når du først er på Langelinie.

Ud på tur - aldrig sur

Vi starter med den ældste.

Den lille havfrue

Ud på tur - aldrig sur

Bryggeren Carl Jacobsens produkter har givet mig mange en god stunder.  Udover at producere den ravlignende smukke velsmagende drik, var han en kunstelsker udover det normale. Han gav os Ny Carlsberg Glyptotek og, du har gættet det, ”Den lille Havfrue”. Ideen fik han tæmmelig nøjagtigt andre juledag 1909. Da var han til premiere på Det kgl. Teaters eventyrballet ”Den lille Havfrue”. Han blev betaget af danserindens Ellen Prices skønhed og gratie, og han besluttet at havfruen skulle blive et varigt minde i form af en skulptur.

Den gamle brygger var nu fornøjet med at ”Den Lille Havfrue” havde blevet foreviget af H.C. Andersen i digtekunsten, af Ellen Price i dansen og af Fini Henriques i musikken. Han valgte Edvard Eriksen til at udødeliggøre hende i billedhuggerkunsten. Hans kone Eline Eriksen har lagt model statuen og ikke Ellen Price som mange tror.. Den har stået som et nationalklenodie siden 23. august 1913.

Den stakkels Havfrue har ikke haft et eventyrligt liv, selv om man skulle tro det.  Hun har fået kappet sin arm af, og sit hoved flere gange. Hun ser da lidt ensom, lille og generet ud, der hun sidder på sin høje sten.  Hun er også Danmarks bedst sælgende souvenir, noget som har ført til at hun også er Danmarks mest populære kitsch hadegave. Jeg ved ikke hvor mange min svigermor fik af min kone, men det var mange….

Lad os gå 700 meter, og se måske noget mere interessant. Vi går rundt den smukke havn, og ned i havnebassinet. Her kommer vi til havfruen jeg troede var muteret, men viser sig kun at være;

Den Genmodificerede Havfrue

Ud på tur - aldrig sur

Ikke bare det, det er faktisk en hel park af genmodificerede skulpturer hvor den synkende triumfbue er det bærende element..

Men jeg må sige at jeg drages mod Havfruen.  Den er meget langt fra den romantiske havfrue man ser i den gamle fra 1913. Her er de forskellige attraktioner og lemmer på en kvinde blevet transformeret. Alt er ikke lige så smukt, men man tænker lige, er det her fremtiden?  Håber ikke vor genmanipulation af maden fører til dette.

Kunstneren Bjørn Nørgaard siger selv: “Den lille Havfrue er jo en genmodifikation, fordi hun anvender trolddom. Hun ved godt, at det kan gå galt, men kærligheden gør hende blind. “.

Ud på tur - aldrig sur

Resten af parken er mig faktisk uinteressant, da jeg ikke kan relatere til statuerne.

Så går man gennem muren, og ud på søsiden af Langelinie. Nu har du ikke hørt dette af mig, men her ligger Danmarks bedste factory outlets….  Så vi skynder os forbi de 3-400 meter og møder

Den frodige Havfrue

Ud på tur - aldrig sur

Denne er hele fire meter høj og er lavet i sten. Det var Peter Bech, som ejede Cafe Langelinie (som er til salgs) som fik ideen.  Han havde set at det var en del turister som skrev at ”den lille” ikke var busbilletten værd.  Han synes også hun var lidt for slank, og ikke levede op til dagens kvinder.  Han ville have noget mere sul på, noget som jeg er enig i.  Han fik sin niece Charlotte til at stå model. Hans evaluering af resultatet af statuen er; ”den rejser sig mod verden og vise sin skønhed. Hun er en moderne nordisk skønhed” Han er også fornøjet med at den er fuldendt, da ”numsen stritter lige så meget som barmen”

Ud på tur - aldrig sur

Jeg er da en mand som godt kan lide fuldendte nordiske piger, og jeg hylder initiativet. Eneste jeg undrer på er navnet på den plastiske kirurg i Polen som lavede brysterne?  Men jeg er enig i Peters betragtning: ”En kvinde, der lever under vore kolde himmelstrøg, vil naturlig have lidt mere spæk på kroppen”

Det er nok en del kunstinteresserede som ikke kan lide denne statue.  Peter lavede nogle skitser som blev lagt ind i et 3D program, og så sendt il Kina.  Der blev den laserudskåret, og færdigstillet med håndkraft.  Kan man acceptere dette i dag?  Jeg bare spørger?

Jeg synes da den er en lidt kedelig, men trods alt et godt tilskud til havfrueruten.

Når du har sæt den frodige, går du bare rundt den hyggelige havn, så kan du se om du har det samme indtryk af ”den lille” som når du startet. Hele havfrueruten er 1,5 km

Ud på tur - aldrig sur

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×