0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Ud på tur - Aldrig sur

Det virker som Fredericia altid er klar for at fyre den af, bogstavelig talt. Det virker som det altid er en Festival i gang.  Men den er en dag som fejres af alle mand alle, nemlig 6. juli.  Det er den tapre Landsoldats dag, som man har fejret siden 1852.  Udover dette har man lagt på en Jazz festival. Det er en dag fyldt med ærværdighed, højstemthed, fest og musik.

Ud på tur - Aldrig sur

Jeg ankommer byen tidlig morgen, og byen er svøbt i sol og Dannebrog.  På Landsoldatpladsen, står det soldater i uniformer fra 1800, vagt ved statuen af Den Tapre Landsoldat.  Det ligger et blomsterhav foran og rundt statuen, da en del af traditionen er at man lægger ned en blomst til ære for den tapre soldat.  Landsoldaten er Danmarks svar på den ukendte soldats grav.  Jeg synes det er en flot tradition.

Ud på tur - Aldrig sur

Grunden til man fejrer dagen, er at det var 6. juli i 1849 at man drev Tyskerne tilbage og vandt en stor sejr.  (At man så tabte ved Dybbøl Mølle i 1864 er bare en parentes) Oppe på volden har man også sat op en teltlejr som er tidsrigtig for perioden.  Overalt på volden står de gamle soldater vagt.  Jeg ser mange børn i alle aldre, som synes dette er flot og spændene.  Jeg sagde at de fyrer den af.  Her oppe er der gang i kanonerne.  Jeg er så heldig at jeg får se Prinsgemalen Henri(k) affyre en forgyldt kanon.  Vidste ikke at lettere overvægtig, 78 år gammel kongelig kunne hoppe så højt han gjorde af forskrækkelse når braget kom.

Ud på tur - Aldrig sur

Den tapre soldat Henri

Ud på tur - Aldrig sur

Den stolte tapre landsoldat Henri

Senere på dagen går der et tog igennem byen.  Af nuværende soldater, tidligere soldater samt de udklædte fra 1849.  Den første del er en sørgemarch, og den virker også svært sørgelig.  De går med hænderne i kors over brystet, da det var på denne måde de døde blev begravet, samt ser meget sorgtunge ud.  På vej hjem er det sejrsmarchen som gælder, med glade musikanter og smil på læberne. Der er også mange civile som slutter sig til toget.

Ud på tur - Aldrig sur

Det minder mig faktisk lidt om 17 maj fra mit hjemland.  Børnene er glade og spiser meget is, mangler bare nogle hotdogs.  I det hele taget er der glade mennesker i alle aldre rundt i byen.

Ud på tur - Aldrig sur

Når man er færdig med at hylde landsoldaten, så tager menneskene ud i de forskellige vandhul og restauranter rundt i byen, og der er god stemning.  Sideløbende er der en Jazzfestival, som også bringer god musik og stemning til byen.  Der er gratis musik, samt muligheder for at lange indpå med de manglende hotdogs.  Jeg vil anbefale at tage over til Fredericia den 6.juli

Ud på tur - Aldrig sur

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×